вторник, 4 февруари 2014 г.

ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ ПРИ СТРЕС

ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ СРЕЩУ СТРЕС

4 Ноември 2013 / 09:24  |  Автор: zdravezavseki  |   | Категория: Здраве  | Рубрики: Здравословно хранене
Cтресът опъва и нервите, и кожата. Ако често сте под напрежение, се появява стегнатост на лицето, причинена от мимическите мускули. Обменните процеси в клетките се забавят, кожата получава по-малко кислород и подхранващи съставки. Организмът изработва вредния кортизон, наречен "хормон на стреса", и адреналин, които намаляват имунитета. В резултат се обострят акнето, невродерматитът, екземите. Излишно е да ви съветваме да намалите стреса. Ако можехте, и без нашите препоръки, щяхте да го направите. Но поне се погрижете за красотата си с малко антистрес козметика.

На пазара фирмите лансират специализирани линии, които нормализират обменните процеси и увеличават съпротивителните сили на кожата. Тази козметика включва микроелементи и комплекс от витамини А, С, Е, В, аминокиселини, колаген, алантоин, хиауронова киселина, които повишават тонуса. Някои продукти съдържат антистресов комплекс, който стимулира синтеза на хормони срещу мускулното напрежение. Антиоксидантът е задължителен, защото адреналинът и кортизонът способстват за образуването на свободните радикали, виновни за преждевременното остаряване. 

Със стреса може да се борите и у дома. Най-лесният начин е масажът с лавандулово или розмариново масло, които са естествени антидепресанти - те ще намалят напрежението и ще наситят кожата. Полезни са етеричните и ароматни масла, богати на фитохормони. За по-силно въздействие се препоръчва коктейл от по 2 капки от 5 вида масла. Можете да си направите с тях компрес. Много добре действат маските с какао и с натурален шоколад. 

Релаксиращите вани също са чудесни - малко ароматно масло заздравява кожата и отпуска мускулите. Към водата с температура 36-37 градуса добавете по 2 капки масло от червена роза, лавандула, жасмин, кипарис. Или пуснете 1 с.л. сухо мляко (за еластичност на кожата), листенца от рози и 4 капки лавандула. 

Ето и една антистрес закуска: в купа сипете 5 с.л. овесени ядки и ги залейте с 5 с.л. кипяща вода. Оставете ги да престоят една нощ. На сутринта добавете 5 с.л. мляко, 1 ч.л. мед и ядки от 5 ореха. Закусвайте с витаминната бомба в продължение на един месец. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...