понеделник, 27 януари 2014 г.

СКРИТАТА СИЛА НА КАМЪНИТЕ И КРИСТАЛИТЕ

Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане в норма? А чували ли сте, че това могат да “свършат” и определени камъни и кристали? Вярвате ли, че камък може да ви помогне да преборите дори рака? Може би да, а може би не и все пак- нека погледнем защо им се приписват такива свойства и какво всъщност се твърди, че лекуват те?

От къде идва вярването за чудодейната сила на камъните и кристалите?
Въпреки, че песимистите сред нас определят лечението с камъни като модерна измислица, тази практика всъщност има доста дълбоки корени. Една от най-древните индийски философии, възникнала преди повече от 5000 години, се основава именно на холистичната лечебна сила на камъните. Наречена е аюрведа. Литотерапията (от гр. lithos - камък и therapia - лечение) е позната още от времето на Теофраст (372 г. пр.н.е.). Тя се основава на факта, че се използват чисти природни вещества. Вибрациите на камъка са почти еднакви с тези на човека и заради това притежават способността да стимулират енергийните потоци в телата ни. Предполагам не една от нас е чувала за това, че сребърната вода убива бактериите. Това е другия вид “лекарство”, ползвано в литотерапията- енергийната вода. За да придобие лечебни свойства, водата се изсипва в стъклена кана, а в нея се поставят различни камъчета - например кварц, александрит, аметист. След като престои на слънце дванадесет часа, тази вода вече е заредена с целебна сила и е в състояние да пречисти организма и дори да подсили имунитета. Други съвети пък гласят да носим камъни във вид на украшения, за да се предпазим от болести, лоши очи и какво ли още не. За щастие или нещастие, литотерапията е все още слабо практикувано у нас. Но нека видим кои са основните видове “помощници” на тялото ни от каменен и кристален произход.

Лечебни свойства на най-известните камъни и кристали

Аметист- има изключително силно въздействие, разновидност на кварца. Помага при различни форми на мигрена, склероза и невроза. Твърди се още, че лекува синузит, гастрит и изгаряния. Ако периодично си масажираме слепоочията с него пък, си осигуряваме ясна мисъл през деня и спокоен сън през нощта.

Тюркоаз - най-древният скъпоценен камък, използван за украшения. Медта, която се съдържа в него, го прави лечител на ендокринни заболявания, възпалено гърло, високо кръвно налягане. Интересен факт за него е, че в екологично замърсени територии или при «опасност» камъкът позеленява много бързо т.е. умира. Тюркоазът прогонва лошите мисли и предпазва от кошмари, носи дълголетие.

Рубин - вярвало се още от преди много години, че който го носи, ще бъде защитен от вредни влияния. Хиндуистите пък твърдели, че червеното му сияние идва от вътрешния пламък на човека, който не може да се загаси. Сред лечебните му свойства са способността му да пречисти кръвта от токсини, да засили паметта и да ни осигури душевен покой. 

Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото, щитовидната жлеза. Стрит на прах може да се приема като биостимулатор. За него съществуват дори медицински изказвания, които твърдят, че е способен да забави растежа на раковите клетки.

Кварц - един от най-мощните камъни за изцеление. Съществува поверие, че е необходим на всеки дом, тъй като задържа добрата енергия в него. Само прозрачният и синият кварц помагат при заздравяването на рани и стимулират имунната система. Останалите цветни разновидности се ползват главно като амулети за постигане на определени желания. Като цяло се смята, че кварцът ни държи далече от негативните емоции. 

Опал – името на този скъпоценен камък идва от древен Рим, където са го наричали "opalus"- преведено "омагьосващ погледа". Известен е още като щастливият камък, предпазващ от зли очи и уроки. Зареден с достатъчно вяра и надежда за притежателя си, носещ само добрини. 

Оникс - форма на кварца. Камъкът на влюбените, съхраняващ чувствата им за по-дълго време. Казват, че подобрява концентрацията и увеличава упоритостта и вярата ни в нас самите. Оказва благотворно въздействие при възпаления на кожата. Не е препоръчително да спите с него, защото се счита, че причинява кошмари.

Топаз – даващ сила и предпазващ от неприятностите. Помага при хронични бронхити и астма, пречиства черния дроб, засилва имунната система и зарежда с мъдрост и енергия притежателя си. 

Сапфир - символизира истина, преданост и божествената милост. Оказва се, че този забележително красив камък е в състояние да понижи кръвното налягане и да ви помогне да преодолеете стреса. Сред останалите му “преимущества” е свойството му да засили интуицията ви и да освободи силата на мисълта.

Изумруд (смарагд) – символ на безсмъртието, спокойствието и мъдростта. Дава сили на притежателя си, като превръща отрицателната енергия в положителна. Поставен под възглавницата, на следващия ден той може да ви подскаже вярното решение. Около него съществуват много вярвания- че е ефикасно средство против болести на очите и стомаха, че е чудесен лек при епилепсия. 

Диамант – най-скъпият и прекрасен камък, “съдържащ” достатъчно енергия, за да ни зареди с оптимизъм и да ни помогне да преодолеем страховете си. Поверията разказват, че ако някой болен го носи, бързо ще оздравее. Ако пък се «украсите» с диамант и забележите, че потъмнява и губи блясъка си, това е знак, че сте болен. Твърди се, че голяма част от камъните, но най-вече диамантът, се заразяват от хората. Друго вярване гласи, че това “бижу” трябва да бъде подарено, за да има най-голяма сила и да разкрие качествата си докрай. 

Хематит- по-малко известен камък, но познат от дълбока древност. Лекува черен дроб, далак, бъбреци, спира кръвотечения. Известен като камък на маговете. Притежава огромна енергийна сила, способен е да защитава от агресия и зли влияния. Това е камък на силните хора.

Зеолит - много оспорван камък, наричан чудо и Божи дар. Приписват му невероятни лечебни качества и силата да извлича от организма всякакви токсични вещества. Сред останалите му “умения” са способността му да нормализира кръвното налягане, да помага при гастрити, колити, язви, заболявания на сърдечно-съдовата система и най-важното – да лекува рак. Съществуват публикации за лечебната сила на камъка при ракови заболявания, на американски, германски и доста други чужди учени. Известен наш професор, обаче е категоричен, че лечебните му свойства се свеждат до облекчаване на стомашно-чревните инфекции и изчистването на организма от токсини. В никакъв случай- до унищожаването на ракови клетки. Едни специалисти уверено ни съветват да го приемаме изпечен и стрит на прах, а други- като известен минералотерапевт, ни убеждават, че това е опасна процедура, тъй като не сме наясно какви точно са останалите примеси, съдържащи се в камъка. И все пак- най-важното – все още никъде няма напълно аргументирано становище на признат учен за или против лечебните свойства на зеолита.


Доказателствата

- Доказано е, че в някои минерали се запазва полученото радиоактивно лъчение. Защо тогава да е невъзможно други да излъчват положителна енергия и дори да лекуват?
- Друг вид доказателство е т.нар. Кирлианов апарат. Този медицински уред вижда човешката аура. При поставяне на ръката ви на работния плот се забелязва синкаво сияние около нея. Поставяйки си пръстен с рубин, например, ще станете свидетели на доста по-различна гледка.
- Ами паметта на водата и нейните кристали? Ако сте чели за това, няма как да не направите връзката с нашата тема.

Съвети за “употреба”

Препоръчително е да носите скъпоценни камъни, тъй като те носят живот. Твърди се, че златото, например, е проводник на живота. 
Когато не носите камъните в себе си, е добре да ги съхранявате увити в мека тъкан и прибрани в някой шкаф. Така “пазите” енергията им.
Почиствайте редовно камъните, които носите. Поставяйте ги под струя течаща вода или ги изложете на слънце за около половин час. Така те отново се зареждат с енергия от природата и изхвърлят негативната такава. 


Дали ще се доверите на лечебната сила на камъните и кристалите или не - това е ваш избор. Аз лично не съм убедена, че един камък притежава силата да ни излекува от някоя болест. По-скоро съм склонна да вярвам, че е напълно обяснимо да ни зареждат с някаква енергия и да ни помагат да се избавим от страховете си, например. И все пак- нека не забравяме, че всеизвестната им целебна сила не е просто измислица, тъй като се дължи на вибрациите, които излъчват. А всяко нещо, носещо в себе си природната енергия, няма как да не влияе върху нашия енергиен баланс. Често, именно от нарушенията настъпили в енергийните ни полета, се раждат и самите болести. Пак казвам- ваш е изборът дали ще носите изумруд на врата си просто като украшение и талисман, или ще му придадете свръх способности на шаман. И не забравяйте за силата на мисълта- може би тя придава най-голямо значение на изключителните свойства на камъните и кристалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...