петък, 24 януари 2014 г.

ВСИЧКО ЗА ОСТЕОПОРОЗАТА

В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията на костното вещество се смята, че жените с намалена костна плътност са всяка трета жена, около 32%, а с диагноза остеопороза са 20%. Това прави една огромна маса жени, най- вече в менопаузата, които, забележимо или не, страдат от чупливост на костите, намалял ръст, приведена стойка. Но тези, които имат остеопороза се оплакват и от разнообразни, непоносими болки в костите при най- елементарни движения, като изкачване на стълби, слизане от автобуса, навеждане, които правят ежедневието изключително мъчително. Остеопорозата може да се прояви и съвсем рязко и трагично в някои случаи заради трудно зарастващи сериозни счупвания, като с възрастта възстановяването от тях е дълъг и мъчителен процес. 

Какво представлява остеопорозата? – буквално остеопороза означава „чупливи кости”. Това е състояние на костната система, при която се наблюдава понижена костна плътност. Иначе казано – при дадени фактори, способността на костните клетки да регенерират, да образуват и укрепват ново костно вещество рязко намалява, те стават крехки и чупливи. 

Кое причинява остеопороза? – недостатъчни нива на калций – основният елемент на растежа, здравината и устойчивостта на костите, и на витамин D, без който калцият не може да се усвоява от организма, са в основата на проблема. От друга страна неслучайно остеопорозата е наричана „Заболяване на жените след 50г”. Към 30те години на жената костите и са най- здрави и обмяната на старото с ново костно вещество е оптимална. След 30те започва постепенно забавяне на тази регенерация и разграждането е по- бързо от образуването на костно вещество, калцият се усвоява по- бавно. Остеопорозата е едно от силно хормонално обусловените заболявания – с настъпване на менопаузата нивата на естроген не могат вече да поддържат нормалното натрупване на калция в костите и тяхната плътност рязко спада. „Рязко” е ключова дума в този период. При мъжете тази зависимост хормони – костна плътност се изразява чак към 65 г. и чак тогава можем да кажем, че и те попадат в тази рискова група. 


Рискови фактори за поява на остеопороза:

Наследствен – ако в рода ви, особено по женска линия, има остеопороза
Пол – жените страдат по- често, като начало те имат по- малка костна маса, а и живеят по- дълго, подложени са на по- голям стрес.
Възраст – след 50г. случаите зачестяват три пъти повече. Но ако имате онкологично гинекологично заболяване или рано настъпила менопауза без хормонална заместителна терапия, може и на 40г да се намирате в рискова група.
Уседнал начин на живот, лишен от физическа активност, но пък с повече цигари, кофеин и алкохол. Макар и не напълно доказано, тази комбинация от вредни вещества намалява и влошава усвояването на калция.

Как се установява остеопорозата? Най- обичайното изследване е измерването на костната плътност. То е напълно безопасно и благодарение на усилената дейност на някои здравни сдружения и асоциации, често е и напълно безплатно в по- големите градове. Към уязвимите части – китката, прешлените и шийката на бедрената кост се пускат два рентгенови лъча с различна енергийна сила. Разликата в разстоянието, което те минават през костите, определя тяхната плътност. 

Какви са мерките срещу остеопороза? Медикаментозно лечение при тази болест е крайно неефективно. Кредото на съвременната медицина: „взимам хапчето и оздравявам веднага” тук е съвсем неприложимо. Единственото, което медицината е в състояние да предложи, ехормонална терапия. Както знаем обаче хормоните влияят много непредвидимо и строго индивидуално върху всеки и една такава терапия крие повече рискове, отколкото доказани ползи. И все пак, при някои онкологични гинекологични заболявания, когато тя е наложителна, може да повлияе и върху костната плътност. 
Друга мярка срещу остеопороза е превенцията на появата и. На практика това означава повишен приема на калций и витамин D. Изчислете дневния си прием според годините и индивидуалните рискове и след 40-45 години повишете приема на калций чувствително. 

Дневният режим също играе своята роля. Не само за костите, а и тонуса и здравето на всеки човек на средна възраст той трябва да е здравословен, балансиран и разнообразен. 
Физическите упражнения за натоварване на цялото тяло повишават устойчивостта на костите.
Приемът на храни, богати на калций – млечните продукти в цялото им разнообразие, безопасното излагане на слънце, което произвежда витамин D по естествен път.
Избягването на прекомерната употреба на алкохол, на тютюнопушенето ще оптимизира усвояването на калция и витамин D. 

Редовните измервания на костната плътност са част от превенцията на остеопорозата.Тези изследвания стават все по- достъпни и всяка жена след определена възраст може да си ги позволи веднъж или два пъти годишно. Те трябва да стават част от онези здравословни профилактики, наред с гинекологичния, стоматологичния, очния преглед. 

Защо „за остеопорозата трябва да говорим сериозно? 
Като ( сравнително ) млади съвременни жени сме информирани по много въпроси за здравето си, красотата, любовта и секса, които въпроси вълнуват всички жени впрочем. Но когато някъде прочетем или някой ни посъветва да вземаме мерки, за да не ни настигне нещо след 10- 20 години, махваме с ръка с дежурното: „Да доживеем дотогава, пък ще видим”, „Това на мен не може да ми се случи”, „Имам да мисля за по-важни неща сега, не какво ще стане след 20 години”. А това показва колко реално сме загрижени и ценим здравето си. „Профилактика” не е празна дума в това отношение. Здравето не е вечно, както не е вечна и неизчерпаемата енергия и свежест на младостта. Защото е факт, че остеопорозата е една от тези болести, които може и да не съкрати живота, но страховито ще го стъжни. А откъде знаем, че точно тогава, в онези далечни години, както ни се струват сега, от нас няма да се иска да сме най- силни и енергични. Или пък ние самите няма да искаме да се радваме на всеки един нов ден. Ден, лишен от болка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...