вторник, 21 януари 2014 г.

ЗДРАВОСЛОВНИЯТ ЧЕРЕН ШОКОЛАД

Шоколадът е това универсално изкушение, на което никой не може да устои. А възможно ли е на всичко отгоре да е полезен? Има ли такова чудо на природата, което да съчетае несъвместимото -здравословно и вкусно? Оказва се, че е напълно възможно - дори според учените (които често упорито обявяват за вредни най-изкушаващите храни). 
 Основната съставка на шоколадa са ферментиралите, изпечени и смлени семена на какаовото дърво. Освен какаовата маса, той съдържа и доста мазнини от какаовото масло в семената. При производството му обикновено се добавят и захар, мляко, стафиди, ядки, плодове и др.
  Тук е мястото да уточня, че шоколадът е няколко вида според какаовото си съдържание. Белият шоколад включва само какаово масло и е доста мазен. Най-ценен е шоколадът с високо какаово съдържание (сухата съставка на семената). Именно за него става въпрос, когато говорим за полезен шоколад.
Ето и малка част от ползите, които се приписват на черния (тъмния) шоколад:

 Черният шоколад съдържа антиоксиданти и забавя процесите на стареене

  Най-ценните му съставки са флавоноидите. Те имат антиоксидантно действие върху организма. Предпазват ни от остаряване и от свободните радикали, които могат да са причина за редица болести като рак, сърдечни проблеми и др. Всъщност антиоксидантите в състава му са над 8 пъти повече, отколкото в ягодите например. Флавоноидите помагат още за регулиране на кръвното налягане, както и за добрия баланс на някои хормони в организма.

  Черният шоколад е полезен за сърцето

 Черен шоколад - полезен за сърцетоИзследванията показват, че хапването на малки количества от него 3-4 пъти седмично може да помогне за намаляване на повишеното кръвно налягане, както и да ни предпази от сгъстяване на кръвта и образуването на тромби. Включването на черния шоколад в менюто ни може да предотврати и артеросклерозата (втвърдяване на кръвоносните съдове)

 Черният шоколад подобрява дейността на мозъка

 Той увеличава притока на кръв към мозъка и сърцето и може да повиши възприемчивостта ни. Черният шоколад съдържа химически вещества, които имат силен положителен ефект върху настроението и тонуса ни. Той включва в състава си фенилетиламин (ФЕТ), които се отделя, когато сме влюбени. Същият този химикал провокира синтеза на ендорфини и ни прави по-щастливи. 
 Черният шоколад съдържа и кофеин, който има меко стимулиращо действие. Но количеството на кофеин в него е значително по-малко от това в кафето.

 Шоколадът с високо какаово съдържание помага за регулиране на кръвната захар

 Благодарение на антиоксидантите в състава си, той предпазва от диабет тип 2, намалява инсулиновата резистентност на клетките. Той е с нисък гликемичен индекс и не предизвиква бурна инсулинова реакция. 

Черният шоколад съдържа теобромин

Черният шоколад - ползиЧерният шоколад - полезен за зъбния емайл
  • Теоброминът е ценен, понеже помага за заздравяване на зъбния емайл. За разлика от другите сладки храни тъмният шоколад намалява риска от кариес особено при поддържане на добра устна хигиена. 
Теоброминът също е мек стимулант, не по-силен от кофеина. Той помага и за потискане на кашлицата.
 Черният шоколад съдържа ценни витамини и минерални вещества

 Сред микролементите  в състава му са калий, мед, магнезий и желязо.
 Медта и калият помагат да предотвратим сърдечносъдови проблеми. Желязото ни предпазва от анемия. Магнезият ни защитава от мускулни крампи, дибет тип 2 и високо кръвно налягане.
 Не забравяйте, че освен всички ползи шоколадът е и огромно удоволствие. 
Вижте една страхотна рецепта за шоколадов мус.
Продукти:
160-170 гр натурален шоколад  
3 жълтъка
1 2/3 с.л. какао
5 с.л. силно кафе /еспресо/
200 мл. подсладена сладкарска сметана
В зависимост от процента на какаото, в шоколада може да се добави и малко захар. Аз лично бих предпочела да не слагам.
 Начин на приготвяне:
  Какаото, кафето, жълтъците и захарта /по желание/ се разбиват и се слагат на водна баня на котлона. Бъркат се постоянно и когато жълтъците започнат да се сгъстяват, се прибавя настъргания или начупен шоколад. Изчаква се до пълното му разтваряне, така че сместа да стане хомогенна. Отстранява се от котлона, за да изстине.
  Охладената сметана се разбива до пухкав крем и внимателно се обърква с шоколадовата смес, най добре с помощта на силиконова шпатула. Мусът се изсипва в чашки и се оставя в хладилник, за да стегне. Преди консумация се поръсва с настърган шоколад. Вкусът е доста наситен. Хапвайте го на малки порции.Вижте оригинала на тази статия - http://www.zdravduh.com/

Вижте оригинала на тази статия - http://www.zdravduh.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...