четвъртък, 23 януари 2014 г.

ДИСМЕНОРЕЯ - НЕ ЦИКЪЛ, А КОШМАР

Когато наближат едни определени дати от месеца, направо ми се реве. Буквално! И често се случва – при това съвсем без причина. Всъщност, причина има и тя е, че много добре знам какво предстои: няколко дни, изкарани в полусвяст, сгъната на две (или на четири), в комбинация с бучащи от ниското кръвно налягане уши, отвратително настроение и неистов глад за нещо сладко! Точно в тези дни животът може да ми се струва направо безсмислен, лишен от всякакви логика и чисто черен. И понеже всичко се повтаря като по график всеки път, подготовката за предстоящата менструация се равнява на война и без грам ентусиазъм се озовавам на бойното поле, въоръжена с... болкоуспокоителни.

И така, всеки път... Докато за някои представителки на нежния пол описанието на месечните им неразположения от подобен вид звучи твърде пресилено и преувеличено, за други то си е чиста реалност, и то всеки месец, без изключение... и се превръща в наистина болезнена тема. 

Цикъл или кошмар?

Дисменорея – в този термин се побират всички онези ужасни изживявания, които съпровождат твърде болезнената, тежка и продължителна менструация. Тя може да бъде първична или вторична. Разликата между тях е, че първичната се появява още с първия цикъл на жената, докато вторичната се получава впоследствие и може да се дължи на здравословен проблем. Ако имате болезнена менструация, препоръчително е да посетите гинеколог, който да установи евентуалните причини. В случай че е първична, няма много какво да се направи, освен да стиснете зъби и да се утешавате с дежурната реплика, че всичко ще се оправи, щом веднъж родите... е, при някои наистина се получава. 

Но какво да правите дотогава?

Болезнената менструация може значително да вгорчи живота ви, ако й го позволите. Тя може да попречи на важен служебен ангажимент или лично събитие. А ако освен нея, страдате и от предменструален синдром, на практика през половината месец се чувствате зле и извън кондиция. Тя може да стане причината да пропуснете много щастливи мигове, планирани екскурзии, излизания и да провали всичките ви планове, особено ако не можете да я прогнозирате, предвид нередовната й поява. 

Как да сложите ред?

Ако отидете на лекар, първото, което би ви посъветвал той, ако нямате противопоказания, е да пиете противозачатъчни. Те биха могли да намалят болезнените усещания, да регулират цикъла, като го направят по-лек, по-оскъден и с по-малка продължителност, при това в повечето случаи ще знаете точното му начало (ден, а понякога дори и час). Но като всяко нещо, и противозачатъчните си имат добри и лоши страни и преди да посегнете към тях, трябва да се убедите, че сте ги претеглили и че ползите преобладават.

Другото, което можете да направите, за да облекчите страданията си, е да спортувате.Движението действително помага да преминете по-леко през периода, но не по време на самата менструация, а в рамките на целия месец, при това редовно. Физическата подготовка ще укрепи организма ви и ще ви тонизира, така че дори да имате силни болки, те ще са за по-кратко и ще отминат по-бързо.

Не бива да пренебрегвате и фактора „хранене“. Колкото и банално да звучи, онова, което консумирате, оказва голямо влияние на болката, която изпитвате в „онези дни“. Избягвайте тежките, солени и мазни храни, пърженото, лютото и всичко, което допълнително дразни и провокира. Не прекалявайте и с кофеина, макар че в малки дози той помага – поне нормализира кръвното налягане, което в този период е необходимо.

Намалете стреса. Това винаги е бил най-„любимият“ ми неизпълним съвет. Въпреки това е верен. Нищо не влияе така силно върху болката, както стресът. Сами можете да се убедите, като се излегнете удобно с любимата си книга и потънете в нея, или гледайки някой интересен филм, или правейки нещо приятно. Дори и изобщо да не ви е до това, съгласете се, че алтернативата да стоите и да се превивате никак не е по-добър вариант.

Правете секс. Редовният сексуален живот е доказано средство за регулиране на цикъла и намаляването на болката, тъй като ендорфините и серотонинът, и изобщо балансът на целият хормонален коктейл, ви осигуряват една нормално протичаща менструация – не като за цяла война, а просто като една спечелена битка с женската ви същност. Плюсът е, че повишената чувствителност непосредствено преди появата на менструацията ще ви изстреля на Луната, стига да нямате свръхболезнен предменструален синдром. Но дори и такъв да е случаят, сексът, още преди да са се появили първите индикации, че болезненият период наближава, отново би бил от полза. 

Емоционална бомба. В този труден от месеца период хормоните буквално полудяват и нито вие, нито околните разбират защо ставате толкова дребнави, сприхави и раздразнителни и как да им обясните причините, като сами не ги знаете? Как да обясните необяснимото си поведение? 

Учените разполагат с доказателства, че жените са по-предразположени да извършат убийство в и около първите дни от менструалния си цикъл, а това е достатъчно да се досетим в какво психическо състояние се намираме в този момент. За да избие цялото това напрежение, без наличието на трупове и щети по пътя ви, ще е добре да намерите някакъв по-безопасен и разтоварващ начин. Сълзите може да не са най-доброто решение, но ако ви се плаче - плачете. Потиснатата емоция е по-взривоопасна. Да поплачете сами пред някой сантиментален филм, който иначе никак не би ви разчувствал, или да склоните глава на (разбиращото) рамо на любимия ви е по-добрият вариант от безпочвената, провокирана от хормоналния бум, агресия. 

А ако нищо не е в състояние да ви изкара от леглото в кошмарните женски дни, не ви остава друго, освен да ги изживеете стоически и после да се наградите, че сте „оцелели“, като си наваксате пропуснатото. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...