четвъртък, 23 януари 2014 г.

УСЛОЖНЕНИЯ ОТ РЕСПИРАТОРНИТЕ ИНФЕКЦИИ

През 21 век методите за лечение на остри вирусни инфекции и други инфекции по респираторните пътища са много повече и много по-дефинитивни, сигурни и ефикасни, в сравнение с времето преди 20 години.

Разбира се през 21 век предразполагащите фактори за развитие на респираторни инфекции са много повече в сравнение с предходните 20 години, което вероятно е наложило и промените в лекарствената медицина, диагностиката, както и нарастващия брой на методите за извеждане на организма от неприятното състояние. Такива фактори може да са лоша среда на живот, среда с много стрес, негативни емоции или среда със сериозно замърсяване на въздуха и ниско качество на хранителните продукти.

Симптомният комплекс при различните и най-чести, прости и банални инфекции на горните и долните дихателни пътища са голяма база от данни, която отговаря на различни условия и състояния, както и провокиращи фактори.

1. Най-честите симптоми на респираторни инфекции...

Един от най-често срещаните симптоми в студените дни или периодите на промени в температурния градиент са хрема или запушен нос, както и дразнещото и силно възпалено гърло, постоянното и мъчително кихане, кашляне, главоболие, болки в мускулите и костите.

Понякога тези състояния се съчетават с потичане на бистър секрет от носа, който постепенно може да промени цвета си на зелено-жълт или просто да стане по-гъст. Тогава най-вероятно се касае за парагрипно състояние или обикновена настинка. Важно за поставянето на диагнозата е болката в ставите и мускулите, което е категоричен белег за активна инфекция с грипен вирус.

Понякога най-първите симптоми на настинка са раздразнителност и прекалено неспокойствие. Обикновено приложението на витамин С в доза до един грам дневно позволява много бързо облекчение в симптомите. Ако оплакванията продължат повече от седмица, е редно да се извърши консултация с личен лекар.

2. Как да се тълкуват някои допълнителни оплаквания?

Ако симптоматичният комплекс включва запушен нос, главоболие, увеличен натиск и болка в лицето под или зад веждите, в основата на носа или бузите, както и по горната челюст, най-вероятно се касае за инфекция на някои от лицевите синуси.

За проверка може да приложите тест, при който да се наведете напред и да установите дали болката се усилва. Ако имате положителна реакция при опита, той най-вероятно се касае за вирусна инфекция на синусите. В допълнение към симптомите може да се прибавят наличието на лош дъх, висока температура и появата на зъбна инфекция.

Запушеният нос с отделяне на воднисти секрети, често кихане, сърбящи очи и небце, главоболие, както и раздразнителност, изтощение и дори безсъние най-вероятно подсказват за поява на сенна хрема. Тя се провокира от разнасяни във въздуха алергени, като прах, плесени, полени, животински косми и химични агенти и реагенти във въздуха. Лекарствената терапия предлага приложение на лекарствени препарати от групата на антихистамините. 

Антихистамините от първи клас имат изразен ефект за сънливост. Това ограничава работоспособността на хора, чиито професии са свързани с повишено внимание и концентрация – хирурзи, шофьори, строителни работници и работници с машини. Антихистамините от трета група са пречистени и намаляват седативния ефект върху пациента, поради което стават по-приемливи и препоръчителни.

3. Бронхит като усложнение на банална респираторна инфекция

Дълбоката и раздираща кашлица, при която след няколко дни започва производство и отделяне на обилно количество храчки, придружено със стягане в гърдите, болка зад гръдната кост при дълбоко дишане и температура между 37 - 38 оС, съпътстваща се от втрисане и преумора, най-вероятно се дължат на развитието на остър бронхит.
Свързани статии..
Честа и дразнеща кашлица - симптоми за остър бронхит Коментари 00
Грип - защо е опасен и как да го разграничим от настинката? Коментари 00
Най-важните съвети срещу грип. Накратко Коментари 22
Абсцес на белите дробове - третото по честота белодробно усложнение Коментари 00
Пневмония – когато дишането стане затруднено (видео) Коментари 11
Как да облекчим симптомите на грип с хомеопатия? Коментари 11

Провокиращите фактори за остър бронхит може да бъдат замърсената околна среда, замърсения въздух, студ, влага и повишена възприемчивост, респективно спад в имунната защита на организма. Често повтарящите се кризи на обострен бронхит може да предизвикат хронифициране на състоянието.

Това налага бързата и навременно поставена диагноза, както и поставянето към добре структурирана лекарствена терапия. В това число се включват отхрачващи средства, като ацетилцистеин, витамини и имуностимулатори, а при по-напреднал стадий на бронхит с поява на жълто-зелени храчки – включване към терапията на антибиотик. За предпочитане са широкоспектърните препарати с действие към ГРАМ-позитивни и ГРАМ-негативни бактерии. Такива са антибиотиците от групата на пеницилини, цефалоспорини, аминогликозиди и други.

За да се установи дали често повтарящите се остри бронхити са преминали във фаза на хронично състояние, а именно хроничен бронхит, трябва да са налице следните няколко критерия. Дишането е затруднено, поради повишената продукция на белодробни секрети – мукус, постоянна и дългопротичаща кашлица с периоди на обостряне и ремисия, както и появата на бели, жълти или зелени храчки, а понякога може да се прибави в симптомния комплекс и свирене в гърдите.

Препоръчителна е консултацията с лекар и назначаване на терапия, която да поддържа състоянието в неактивна форма, поради това, че хроничният бронхит е един от основните признаци за развитие на хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ.

4. Пневмонията...

Усложнение на честите респираторни инфекции, а понякога и със самостоятелна проява, са състоянията, при които се развива пневмония. Съществуват няколко вида пневмонии и всичките те са достатъчно сериозни. Това налага консултацията с личен лекар или пулмолог, който да назначи адекватна и сериозна терапия, за да се предпази организмът от бъдещи увреждания и хронични възпалителни заболявания.

Симптомите при пневмония са тежко дишане, поради активната възпалителна реакция в белодробната тъкан. Състоянието протича с втрисане, висока температура в септични стойности – 38,5 – 39,5 оС, болка в гърдите, болки в мускулите, възпалено гърло, кашлица и увеличени лимфни възли под долната челюст, на тила и по мишниците.


5. За още едно непопулярно усложнение, налагащо спешна терапия

Често след активни белодробни инфекции се развиват гнойни процеси в белодробната система. Такъв например е белодробният абсцес. Той се съпровожда с отделяне на храчки с жълт или зелен цвят и зловонна миризма, кашлица, температура до 38,5 оС, обилно изпотяване, втрисане, лош дъх и загуба на апетит.

Състоянието на практика е спешно и изисква спешна терапия с антибиотици. Прилагат се широкоспектърни препарати от групата на пеницилини, цефалоспорини, аминогликозиди, тетрациклини и линкозамиди. При правилно проведено лечение острият белодробен абсцес може да бъде излекуван дефинитивно, без нуждата от оперативна интервенция. Най-често той се развива след пневмония, зъбни инфекции или други инфекции, преминали в системното кръвообращение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...