неделя, 26 януари 2014 г.

ЗАПУШЕН НОС - ВИДОВЕ РИНИТ



1.   Какво представлява ринитът?
Ринитът е възпаление на лигавицата на носа. Важна негова характеристика е продължителността му, в зависимост от която се разделя на:
  • остър – продължава по-малко от две седмици,
  • подостър – между две седмици и три месеца
  • и хроничен – над три месеца.

2.   Какви са причините за ринита?
Според етиологията си ринитите се разделят на три големи групи – инфекциозни, вазомоторни и алергични.

Инфекциозните ринити се разделят на вирусни, бактериални и, по-рядко, гъбични. Алергичните ринити се дължат на контакт с алергени – полени, акари в домашната прах и др.

Вазомоторният ринит има по-неясна етиология. За да бъде едно медицинско състояние определено като вазомоторен ринит при него трябва да е налице възпаление на носната лигавица, без наличието на инфекциозен или алергенен причинител. Счита се, чеотключващи фактори могат да бъдат сухият или замърсен въздух, алкохол, пикантни храни и др. Тъй като е по-чест при жените, се предполага наличието и на хормонален компонент. 

Частен случай на вазомоторния ринит е така нареченият медикаментозен ринит, при който първопричина е неправилната употреба на определени лекарствени вещества. Алфа-адреномиметиците – широко достъпни ОТС продукти за отбъбване на носната лигавицапричиняват компенсаторно свръхнабъбване на лигавицата при прекомерна употреба, което се означава с термина медикаментозен ринит.

3.  Какви са симптомите на ринита?
Общите симптоми за всички видове ринит са запушеният или течащ нос. От тук нататък, клиничната картина зависи от подлежащия причинител.

Инфекциозният ринит най-често е налице едновременно и с възпаление на гърлото – назофарингит. Възпалението на гърлото е причина за болезнеността и затрудненото преглъщане, както и за пристъпната кашлица, която се изостря при контакт с иританти – дим или студен въздух. Протичането е остро и симптоматиката изчезва напълно до две седмици, обикновено за много по-малко време – до няколко дни.

Алергичният ринит се характеризира с дразнене в носа. Той често протича успоредно с възпаление и дразнене на кюнюнктивата – алергичен конюнктивит. Алергичният ринит може да бъде сезонен или целогодишен в зависимост от естеството и разпространеността на алергена.

Медикаментозният ринит се характеризира с особено затормозяващо и продължително запушване на носа. То може да продължи неограничено дълго, докато не се вземат терапевтични мерки.

4Какво е лечението?
Лечението на инфекциозните ринити следва съответните терапевтичните схеми, в зависимост от това дали става дума за бактериална или вирусна настинка или грип.

Повечето случаи изискват само симптоматично лечение – ОТС медикаменти, отбъбващи носната лигавица. Те не бива да бъдат използвани повече от пет дни без прекъсване поради риска от компенсаторно разрастване на лигавицата.

Добре е да се повиши и приемът на витамин С и цинк поради повишения оксидативен стрес по време на боледуване.

Алергичният ринит в огромното мнозинство от случаите се поддава на медикаментозно лечение, което не е твърде скъпо и е лесно за прилагане.

Ако избягването на алергените е невъзможно или не е вариант, като първа линия на лечение се предписват различни кортикостероидни спрейове, които започват да действат до няколко дни и овладяват симптомите. Ако ефектът им е незадоволителен, може да се премине и към лекарства втора линия – най-често антихистамининазални деконгестанти за отпушване на носа, капки за очи, които облекчават зачервяването и сърбежа.

Медикаментозният ринит, обаче, е много по-малко податлив на лечение. Лечението трудно може да се контролира от болния, поради някои специфики в ефектите на медикаментите. 

Медикаментозният ринит се развива най-често след остър инфекциозен такъв. В хода на заболяването пациентът контролира симтоматиката с помощта на алфаадреномиметици (ксилометазолин, оксиметазолин). С употребата им се прекалява неусетно, тъй като по време на приема им запушването на носа е овладяно, а те самите рядко предизвикват забележими странични ефекти.

Когато приемът им се прекрати обаче, носната лигавица започва да се подува. Запушването този път се дължи на самите лекарства. Поради незнанието на този факт пациентите обикновено прибягват отново към тези медикаменти. Симптомите изчезват с възобновяването на приема им, но те отново се завръщат, още по-силни от преди при спирането им. Получава се порочен кръг, от който страдат болните...

Ако се достигне до медикаментозен ринит, пациентът трябва на първо място да знае, че не трябва да използва повече същите лекарства!

Ако прецени за необходимо, лекарят предписва кортикостероидни спрейове, които връщат носната лигавица в изходното й състояние. Това не винаги е възможно, обаче. В тези случаи се налага хирургия за отстраняване на част от лигавицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...