сряда, 5 февруари 2014 г.

КЪЛНОВЕТЕ - НАЙ-ЦЕННАТА ХРАНА ОТ ИЗТОКА

Кълновете са жива и пълноценна храна, и едно от най-могъщите средства за изцеляване. Кълновете съдържат голямо количество желязо, което участва в образуването на хемоглобина, а чрез него се пренася кислорода. Снабдяват ни с богато количество жизнена енергия и хранителни вещества. Те са нискокалорична храна, която се смила лесно и.ускорява обмяната на веществата. Също така спомагат за изхвърляне на токсините и свободните радикали от организма. Диетата, богата на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезна за организма. Ако страдате от преумора, синузит или язва – хлорофилът, който се съдържа в житните кълнове например може да помогне изключително много в борбата с тези болести. Добре действат и на тези, които имат проблеми с храносмилането – кълновете облекчават натоварването върху храносмилателната система почти с 90 процента.
Психолозите са стигнали до извода, че енергията на покълналото семе дава на човек заряд от бодрост. Като най-ценна съставка обаче се определят ензимите. В същото време кълновете са био, защото сами си ги отглеждаме и защото не използваме пестициди и торове. Много малко усилия са необходими за направата на кълнове. Практически можем от почти всичко да си направим жива храна – жито, ръж, ечемик, елда, люцерна, рукола, крес, синап, ленено семе, соя, китайски боб, нахут, леща, броколи, моркови, ряпа, зеле, лук, слънчоглед, тиквени семки, бадеми. Разбира се, за да си набавим семена няма да отидем в аграрния магазин, тъй като там в повечето случай те са обработвани с препарати. Най-добре е да посетим био магазините. Каквито и семена да покълнем ще си помогнем много, но разбира се всяко семе има свое уникално свойство.
Ленени зрънца срещу всички болести
Ленените кълнове помагат на много органи и системи на организма да работят безотказно. Заради уникалната си слуз те са ефикасен очистител на целия стомашно-чревен тракт: ускоряват храносмилането и регулират работата на червата, като при това действието им може да бъде двояко. Усилвайки перисталтиката на червата и размеквайки фекалиите, ленените кълнове препятстват появата на запек. Но при диария те всмукват излишната течност, поглъщат токсичните вещества и нормализират работата на стомашночревния тракт.
Още едно достойнство на този забележителен продукт – голямо количество калций. По тази причина ленените кълнове се препоръчват на бременните жени, на децата в периода на интензивен растеж, при лечението на костномускулни травми.
Ленените кълнове са отлично средство за профилактика на атеросклерозата и лечение на сърдечносъдовите заболявания, благодарение на високото съдържание на натурални мазнини (ленено масло). Те защитават тъканите на сърдечния мускул, запазват еластичността на стените на кръвоносните съдове, подобряват състоянието при артериална хипертония, намаляват нивото на холестерола. Най-добре е ленените кълнове да се употребяват преди ядене, сутрин или през деня, по 15-20 г. Трябва старателно да се дъвчат, защото полезното масло се намира вътре в малките семенца.
Бобови кълнове
Тези “живи зърна” са най-богатият източник на витамините А, С, В1, В3, биотин В6, а също и на микроелементи – желязо, силиций, бор. Ако искате да забравите за простудите, включете в храната си бобови кълнове. Благодарение на съдържанието на натурални белтъчини, бобовите кълнове повишават имунитета на организма. Те имат захаропонижаващо, пикочогонно и противомикробно действие. Испанският грах (наричат го още “нахут”) е особено полезен за тези, които имат проблеми с наднорменото тегло. В кълновете има малко калории, а много витамини.
Пшеница – най-много лечебни свойства
Тя съдържа почти целия набор от микроелементи и витамини (особено витамин Е). Но трябва да се има предвид, че вълшебното им действие се проявява само при редовно използване. Сред краткосрочните резултати може да се посочи подобряването на външния вид на косата и кожата. При продължителното използване но пшенични кълнове настъпва цялостно очистване на организма.
Те се използват и за очистване на червата. Трябва да отбележим, че витамин Е проявява най-добрите си качества, намирайки се в така наречената течна среда. Затова от покълналите пшенични семена се правят салати, подправени с олио.
Кълнове от леща – истинско богатство за жените в менопауза, защото стимулират образуването на женски хормони. Протеините и желязото, които съдържат, помагат при лесна уморяемост и при анемия. Снабдяват организма с голямо количество каротин, от който се синтезира витамин В. В кълновете от леща има и витамин РР, който подпомага клетъчните процеси.





Соеви кълнове – в източните култури отдавна са оценени здравословните им качества. Те са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2).
Грахови кълнове – съдържат витамини от групата В, белтъчини и аминокиселини. Благодарение на голямото количество целулоза в тях, понижават нивото на холестерол и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Повишават тонуса и зареждат организма с енергия.
Слънчогледови кълнове – богати са на протеини, аминокиселини и минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други.Забавят процесите на стареене в организма, предпазват от чернодробни и сърдечносъдови заболявания.



Кълнове от люцерна – съдържат голямо количество витамини (А, С, D, Е, К и от групата В), минерали (калций, фосфор, магнезий, мед, желязо и др.), протеини и фибри. Идеални са за салати.

КАК СЕ ПРИГОТВЯТ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ?
Има различни начини за приготвяне на кълнове. Лично за мен най-лесният начин е този, който ще споделя с вас.
Измивам добре зърното, мия го докато спре да пуска цвят. Слагам го да кисне за 24 часа в студена вода, като поне 2 пъти през тези 24 часа сменям водата. След това взимам някакъв плитък и разлят съд, покривам го с тензух или с друга кърпа, която не отделя влакна, изсипвам измитото зърно и го напръсквам с пулверизатора ми за цветя ;) На всеки 8-12 часа правя тензуха на торбичка заедно със зърното и кисна торбичката за известно време във вода; друг вариант е под течаща вода да се измие зърното, като струята влиза при зърното, но внимаваме да не го разсипем. Целта на това киснене е да се поддържа влага. До 4-5 дни (или по-рано, зависи от зърното) кълновете са готови за консумация. Температурата, при която кълнат зърната би било добре да е по-ниска ..около 18 градуса. За да разберем дали сме се справили добре с приготвянето можем да използваме обонянието си – миризмата трябва да е свежа и приятна, в никакъв случай не бива да мирише на застояло. Вкусът също е добър начин да разберем дали всичко със зърната е наред. Моят съвет е да не правите големи количества. Кълновете се консумират пресни и свежи. Ако ги съхраняваме в хладилник ще издържат най-много 5 дни…ако не сме привърженици на хладилниците трябва да знаем, че максимум 3 дни са свежи. Най-добре е да си правим дози през 2-3 дни. Така винаги ще консумираме пресни зърна и менюто ни ще е богато на полезни вещества. Можете в един съд да сложите различни видове зърна, така ще имате различни вкусове и полезни вещества.
Освен в салати, кълновете могат да се прибавят и в супи и ястия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...